FJALË

Fjalor Shqip

ZOT I m. fet.

 • Qenia më e lartë e mbinatyrshme, e cila ka krijuar gjithësinë, qëndron mbi të dhe drejton gjithçka; Perëndi. I lutem Zotit. I falem Zotit.

ZOT II m.

 1. vjet. Pronar i një pasurie që kishte edhe pushtet kundrejt të tjerëve; pronari kundrejt shërbëtorëve ose kundrejt atyre që punonin për të; zotëri. Zotërinj dhe skllevër. Sillej si zot. Ndërroi zot. Ti zot, unë zot, gomarin kush e kullot? fj.u.
 2. vjet. Përdorej për të thirrur me nderim një burrë; përdorej nga nusja e re për të thirrur me nderim vjehrrin, burrin ose kunatin.
 3. libr. Përdoret për t'iu drejtuar në mënyrë zyrtare a me nderim burrave që janë shtetas të një vendi, zotëri. Zoti president! Zoti ministër! Zoti ambasador!
 4. Ai që ka në dorë diçka dhe që e përdor atë sipas dëshirës, ai që ka të drejta të plota mbi diçka; i zoti. Zoti i shtëpisë - kryefamiljari, i zoti i shtëpisë. Mall (qen) pa zot. Do zot shtëpia. Fushën pa zot, gjithkush e kullot. fj.u.

Shprehje Frazeologjike

 1. I dal (për) zot
  a) diçkaje e pranoj, e marr përsipër ta bëj diçka; jam i aftë ta kryej;
  b) dikujt e ndihmoj dikë me gjithçka; e marr nën mbrojtjen time, e përkrah.
 2. U bë zot i vetes
  a) u rrit, u burrërua;
  b) e ka në dorë vetë gjithçka që ka të bëjë me të, vendos vetë për fatin e tij.
 3. Ka zot (plak) ahuri shih tek AHUR,~I.
 4. Vetë zot, vetë shkop
  Është i plotfuqishëm, bën siç do vetë, nuk varet nga të tjerët, por vendos dhe urdhëron vetë ai; s'pyet për të tjerët.