FJALË

Fjalor Shqip

DIAFRAGMË f.

1. anat. Cipë e hollë muskulore, që ndan zgavrën e kraharorit nga zgavra e barkut (te njeriu dhe te kafshët gjitare), mish i varfër; organ a pjesë e një organi në trajtën e kësaj cipe, që ndan dy hapësira. Lëvizjet e diafragmës. Diafragma e hundës. Diafragma e veshit.

2. spec. Cipë a pllakë e hollë që ndan dy hapësira; membranë. Diafragma e telefonit.

3. opt. Mekanizëm i posaçëm që kufizon hyrjen e tufës së rrezeve të dritës në objektivin e një mikroskopi, e një aparati fotografik etj. Diafragma e aparatit. Hapja e diafragmës. Zvogëlon (zmadhon) diafragmën.

Kurs Anglisht Online - Smart Center

Mësoni anglisht dhe gjermanisht online me mësues profesionistë. Smart Center, me 12 vite përvojë, ua mundëson ndjekjen e kursit nga rehatia e shtëpisë suaj.

Mëso më shumë →